filmdatabase

Annie Bos

geboortedatum
10 december 1886
sterfdatum
3 augustus 1975
biografie

Annie Bos was de grote ster van de Nederlandse film in de jaren tien van de twintigste eeuw. Ze speelde de hoofdrol in de meeste films van Filmfabriek Hollandia uit die periode.
'De Nederlandse Asta Nielsen' was haar bijnaam (hoewel ze zichzelf liever met de Italiaanse actrice Francesca Bertini vergeleek).
 
Aanvankelijk was Annie Bos toneelactrice, maar ze wist nooit echt door te breken. Hierin kwam verandering toen Maurits H. Binger in haar de ideale vertolkster zag voor zijn films. Ze schitterde vooral in de lange speelfilms die Hollandia gedurende de Eerste Wereldoorlog produceerde, vaak met Adelqui Migliar als haar mannelijke tegenspeler.
 
Na de Eerste Wereldoorlog was het snel gedaan met haar roem. Ze speelde nog in een paar coproducties van Anglo-Hollandia (de opvolger van Filmfabriek Hollandia), maar verliet eind 1920 teleurgesteld de studio nadat ze te oud was bevonden voor verdere rollen.
Na een korstondig avontuur in de Verenigde Staten - waar zij als Anna Bosilova een rol speelde in Without Fear (Kenneth S. Webb, 1922) - keerde ze terug naar Nederland. Hier speelde ze in 1924 nog één filmrol (in Mooi Juultje van Volendam), waarna ze zich terugtrok uit de film- en toneelwereld.

datum laatste wijziging
12 april 2013
reacties

0 totaal

stemmen
241 mensen vinden dit leuk
aantal keer bekeken
1554

filmografie

De Bertha (1913) Acteur
De levende ladder (1913) Acteur
De wolf in de schaapskooi (1913) Acteur
Mijntje en Trijntje naar Zandvoort (1913) Acteur
Mijntje en Trijntje op de schaats (1913) Acteur
Nederland en Oranje (1913) Acteur
Twee Zeeuwsche meisjes in Zandvoort (1913) Acteur
Boerenidylle (1914) Acteur
De 100.000 (1914) Acteur
De drie vrijgezellen (1914) Acteur
De wraak van het visschersmeisje (1914) Acteur
Een partij schaak (1914) Acteur
Gebroken levens (1914) Acteur
Liefde waakt (1914) Acteur
Luchtkasteelen (1914) Acteur
Toffe jongens onder de mobilisatie (1914) Acteur
Weergevonden (1914) Acteur
De droomavonturen van knipoog (1915) Acteur
De vloek van het testament (1915) Acteur
De vrouw Clasina (1915) Acteur
Het geheim van den vuurtoren (1915) Acteur
Liefdesstrijd (1915) Acteur
Ontmaskerd (1915) Acteur
Vogelvrij (1915) Acteur
De vereeniging tot veredeling van het vreemdelingenverkeer (1916) Acteur
La Renzoni (1916) Acteur
Liefdesoffer (1916) Acteur
Majoor Frans (1916) Acteur
Een kino-tooneelstuk (1917) Acteur
Gouden ketenen (1917) Acteur
Het geheim van Delft (1917) Acteur
Madame Pinkette & Co (1917) Acteur
Ulbo Garvema (1917) Acteur
American Girls (1918) Acteur
De kroon der schande (1918) Acteur
Oorlog en vrede 1914 (1918) Acteur
Oorlog en vrede 1916 (1918) Acteur
Oorlog en vrede 1918 (1918) Acteur
Op hoop van zegen (1918) Acteur
Rechten der jeugd (1918) Acteur
Toen 't licht verdween (1918) Acteur
Een Carmen van het noorden (1919) Acteur
Het goudvischje (1919) Acteur
Het verborgen leven (1919) Acteur
Schakels (1919) Acteur
Zonnetje (1919) Acteur
De vader van het kind (1920) Acteur
De vrouw van den minister (1920) Acteur
Schaakmat (1920) Acteur
Mooi Juultje van Volendam (1924) Acteur