Twee listige filmvertoners

De meest geliefde typiste van het land

Onze Eliza Doolittle

Onbedorven jeugd

De nachtegaal van de Jordaan

De enige echte Nederlandse filmtycoon

Filmkeuring in Nederland

Pygmalion - een cinematografische uitdaging

Een onverschrokken cineast

Koningin Wilhelmina

Over Film in Nederland

Deze website schetst een beeld van de ontwikkelingen in de Nederlandse filmgeschiedenis, vanaf de eerste filmvertoning in Nederland (op 12 maart 1896).

nieuws

posted on 6 jun 2012

Zaterdag 9 juni 2012 speelt het Nederlands elftal zijn eerste echte wedstrijd van het...

posted on 13 apr 2012

Op 13 april 2012 is het boek ‘Watch and Learn. Rhetorical Devices in Classroom Films...

Cover van Watch and Learn
nieuwsoverzicht >>

the scene machine

The Scene Machine

The Scene Machine is een speelse website vol filmfragmenten uit de collectie van EYE. Op de site kun je op een intuitieve manier kennismaken met de bijzondere films uit de collectie: je kiest een aantal losse trefwoorden of een reeds samengestelde speellijst en vervolgens schotelt The Scene Machine je steeds opnieuw een verrassende combinatie van filmbeelden voor.

The Scene Machine is gevuld met honderden fragmenten uit de collectie - hoofdzakelijk vooroorlogse - Nederlandse film van EYE: kleur en zwart/wit, animatie en live action, fictie en non-fictie.

Het doel van The Scene Machine is om bezoekers op een nieuwe, laagdrempelige manier te laten kennismaken met de filmcollectie van EYE. Het oorspronkelijke idee voor The Scene Machine is ontwikkeld in een Stifo@Sandberg-workshop door interactieontwerpster Dima Stefanova en filmmaker David Lammers (Langer Licht, Bellicher: de macht van meneer Miller). Inmiddels bestaat er ook een interactieve installatie rondom deze website: The Scene Machine Live. Deze is in te zetten op festivals.

Ga naar The Scene Machine