filmdatabase

Melkprodukten

samenvatting

Documentaire over melk en melkprodukten.
 
Documentaire over de verschillende fasen in de productie van melk en kaas. De film begint op de boerderij bij het melken van de koeien. De melkbussen worden naar melkfabriek Aurore vervoerd, waar een melkmonster wordt gefilterd en in het laboratorium onderzocht. De melk die niet meteen wordt verhandeld wordt gesteriliseerd, gepasteuriseerd of gecondenseerd. Daarna is te zien hoe kaas wordt gemaakt: fabrieksarbeiders stremmen de melk en scheiden wrongel en wei. De jonge kaas wordt in vaten geperst, daarna gepekeld en gedroogd. Via een glijbaan komen de kazen op de boot terecht die de vracht naar het pakhuis vervoert. Daar worden de kazen beklopt, geboord, gewreven, besnuffeld en geproefd. Op de boerderij maakt men op dezelfde manier kaas, maar dan op kleinere schaal. De kazen worden op de Alkmaarse kaasmarkt verhandeld. Te zien is hoe de kazen op houten dragers (berries) gestapeld worden en door steeds twee mannen verplaatst.

regisseur
productiejaar
1923
land
Nederland
categorie
Non-fictie
trefwoorden
geografische namen
originele titel
  • Melkprodukten
alternatieve titel
  • Kaas / Melkprodukten
productiemaatschappij
datum laatste wijziging
2 februari 2012
reacties

0 totaal

stemmen
127 mensen vinden dit leuk
aantal keer bekeken
571

foto's

Regisseur A.M. van der Wel
Producent A.M. van der Wel
  • 33 min
    785 mtr
    Stil
    Zwart-wit
    35mm
    1
bronnen

Kunst en Amusement No. 46, 1923
Nieuw Weekblad voor de Cinematografie No. 6, 1923