filmdatabase

De opfiering fen Fryske trou te Dokkum ter gelegenheid van de winkelweek

samenvatting

Reportage van de feestelijkheden rondom de winkelweek in Dokkum.
 
Ter gelegenheid van de festiviteiten rond de Dokkumse winkelweek maakte het bioscoopbedrijf Welte's Kinematograph een opname van de activiteiten. Te zien zijn de opvoering van het allegorische spel 'Fryske trou', een reclameoptocht door de Dokkumse binnenstad en een aubade aan de burgemeester door het plaatselijke muziekkorps. Zoals gebruikelijk bij lokale opnamen uit die tijd besteedt de cameraman ruime aandacht aan het filmen van het aanwezige publiek.
De Opfiering fen Fryske trou te Dokkum is een van de weinige eigen opnamen van Welte's Kinematograph, dat werd geleid door Laura Welte en haar zoons. Na de dood van haar echtgenoot, de Duitse ambulante vertoner en bioscoophouder Carl Welte, keerde ze uit Duitsland terug naar Nederland en zette ze zijn bedrijf opnieuw op. Welte's Kinematograph reisde per motorschip door Noord-Nederland en vertoonde films op het platteland.

productiejaar
1923
land
Nederland
categorie
Non-fictie
genre
geografische namen
originele titel
  • De opfiering fen Fryske trou te Dokkum ter gelegenheid van de winkelweek
productiemaatschappij
distributeur
Welte's Cinematograph (Nederlandse vertoner)
datum laatste wijziging
5 januari 2012
reacties

0 totaal

stemmen
82 mensen vinden dit leuk
aantal keer bekeken
1215

foto's

  • 164 mtr
    Stil
    Zwart-wit
    35mm
    1
bronnen

F. van der Maden, Welte komt: de geschiedenis van C. Welte's Cinematograph, theater van de levende fotografie├źn, Arnhem (1989), p. 27, p. 36, p. 40