filmdatabase

Circus Jim

samenvatting

Tijdens een storm op zee redt Jim het leven van Lady Rosemount en haar zoon. Terug aan wal nemen ze met warme gevoelens afscheid van elkaar. Ondertussen vertelt circusartiest Anthony Belmore aan zijn dochter Mabel Jims levensverhaal: hoe hij te vondeling was gelegd, hoe Belmore hem heeft gevonden en grootgebracht en hoe Jim de kleine Mabel uit een brandend huis redde. Niet lang na dit relaas overlijdt Belmore.
Jim krijgt een baan als scherpschutter in het circus van George Munro. Mabel en haar broer Billy, waarvan Jim niet weet wie ze zijn, werken er ook. Zowel Jim als Munro hebben een oogje op Mabel, maar Mabel verkiest Jim. Samen doen ze een succesvolle scherpschuttersact. De jaloerse Munro probeert op slinkse wijze Mabel voor zich te winnen. Als dit niet lukt, knoeit hij met Jims pistool, waardoor Jim Mabel verwondt. Jim geeft Munro er ongenadig van langs en wil afscheid nemen van Mabel en Billy. Wanneer Mabel aan Jim vraagt of hij niet meer van haar houdt, antwoordt hij dat hij gezien zijn verleden (zijn vorige vriendin werd vermoord) haar liefde niet waard is. Dan vertelt Mabel hem dat ze hem beter kent dan hij denkt: ze is de dochter van Anthony Belmore en haar vader heeft haar alles over hem verteld.
Gedrieën verlaten ze het circus. Terwijl ze door het land trekken, wordt Jim herkend door de zoon van Lady Rosemount, die hen op het kasteel uitnodigt. Sir Rosemount toont zijn dankbaarheid door Jim directeur te maken van het circus, dat hij intussen van Munro heeft gekocht. Zijn enige voorwaarde is dat Jim met Mabel trouwt. Aan deze voorwaarden wordt snel voldaan.
 
De film is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven; de getoonde digitale kopie is incompleet.

productiejaar
1921
land
Nederland, Groot-Brittannië
categorie
Fictie
originele titel
 • Circus Jim
buitenlandse release titel
 • La Cible Vivante
 • Il circolo Jim
 • Circus-Jim
 • Le cirque Jim
 • De levende schietschijf
 • Zirkus Jim
productiemaatschappij
distributeur
Actueel-Film (Distributeur)
premièredatum
1 september 1922, 24 januari 1922
datum laatste wijziging
10 oktober 2011
reacties

0 totaal

stemmen
144 mensen vinden dit leuk
aantal keer bekeken
459
Acteur
Evelyn Brent Iris
Norman Doxat-Pratt Billy
Jack Doxat-Pratt zijn zoontje
Filippo dwerg
Fred Homann clown
Nico de Jong Sir Henry Rosemount
Adelqui Migliar Circus Jim
Fred Penley Anton Belmore
Henri Schmitz
Willem van der Veer George Munro
 • 1667 mtr
  Stil
  Tinting, Toning
  35mm
  5
bronnen

G. Donadson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 224-225