filmdatabase

Filmverhuurkantoor Union

opgericht
1912
ontbonden
1917
korte geschiedenis

In 1909 richtte bioscoopeigenaar Paul Davidson in Berlijn de Produktions AG Union (PAGU) op voor het produceren van films voor eigen bioscopen. Al snel groeide PAGU uit tot een van de meest prestigieuze productiemaatschappijen van Duitsland.
Het bedrijf maakte onder meer films met Asta Nielsen - Europa's eerste filmdiva - in de hoofdrol.
 
Begin 1911 opende het concern ook een bioscoop in Amsterdam: het Union-Theater aan de Heiligeweg. Siegfried Levy was directeur van het theater en Johan Gildemeijer werkte er de eerste jaren als bedrijfsleider.
In 1912 werd ook het Filmverhuurkantoor Union opgericht. In 1917 werd dit kantoor overgenomen door Nordisk Film.

datum laatste wijziging
16 september 2011
reacties

0 totaal

stemmen
49 mensen vinden dit leuk
aantal keer bekeken
165

Filmografie

De Bertha (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
De verzoeking (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
De wolf in de schaapskooi (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
De zigeunerin (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
Krates (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
Mijntje en Trijntje naar Zandvoort (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
Nederland en Oranje (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
Silvia Silombra (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
Twee Zeeuwsche meisjes in Zandvoort (1913) Distributeur (oorspronkelijk)
De bloemen, die de ziel vertroosten (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
De drie vrijgezellen (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
De verwisseling onder het bed (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
De wraak van het visschersmeisje (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
Een partij schaak (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
Een telegram uit Mexico (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
Gebroken levens (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
Liefde waakt (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
Weergevonden (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
Zijn viool (1914) Distributeur (oorspronkelijk)
Fatum (1915) Distributeur (oorspronkelijk)
Koningin Elisabeth's dochter (1915) Distributeur (oorspronkelijk)
Diamant (1916) Distributeur (oorspronkelijk)
Een danstragedie (1916) Distributeur (oorspronkelijk)
Visschersavonturen (1916) Distributeur (oorspronkelijk)